Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 


Fajtaleírás

 

MAKÓI MAGASSZÁLLÓ KERINGŐ FAJTALEÍRÁSA

 

 

 

Származási hely:

Makó városa és szűkebb környéke. 1930 óta önállóként elismert fajta, melyet korábban a szegedi magasszálló keringő helyi változataként tartottak számon.

 

A küllem főbb jellemzői: 

Kistestű, kecses megjelenésű, fésűs keringőfajta.

 

Általános jellemzői:

Széles, kissé emelt mell, alacsony állás, közepes hosszúságú, függőleges tartású, enyhén ívelt nyak, mely gyakran rezgő.

 

Fej: 

Közepes nagyságú, lekerekített kocka alakú. A homlok széles és meredek, ívben fordul a lapos ívű fejtetőn át a legömbölyített tarkótájba, amelyet alacsonyan tűzött, csak a fejtető magasságáig, szorosan simuló és a két fül közelében forgókban végződő fésű díszít.

 

Szem, szemgyűrű: 

Nagyok, a finom szövetű szemgyűrűk két sorosak, szélesek és a csontszíntől a vajsárga árnyalatig terjednek. A fehérek és hátasok írisze sötét, a színesek szivárványhártyája gyöngyszínű. Az örvösök szemgyűrűi szürkéskékek.

 

Csőr: 

Meredeken ívelt homlokhoz töréssel csatlakozik, viszonylag rövid (13-14 mm), tőben vastag, enyhén lefele irányuló. A fehérek, vörösek, sárgák, a vörös és sárga hátasok csőre csontszínű, az örvösöké szürkéskék, a kék fakóké enyhén világos barna árnyalatú. A kékek, kovácsolt kékek csőre sötét szaruszínű, a feketéké, feketehátúaké és kékfarkúaké felső csőrkávája sötéten jelzett.

 

Nyak: 

Közepes hosszúságú, függőleges tartású, enyhén ívelt. Erős tőből indulva, a fej felé elvékonyodó, gyakran rezgő. A toroktáj kis ívben kikerekített.

 

Mell: 

Széles, izmos, mérsékelten előredomborodó, enyhén emelt tartású.

 

Hát:

Vállak között széles, hátra felé egyenletesen elkeskenyedő, enyhén boltozott és lejtő.

 

Szárnyak: 

Közepes hosszúságúak, a test oldalai simulók, a vállbúbok részben takartak. Az evezők hegye a farkon fekszik és annak végét, csaknem elérik.

 

Farok: 

Rövid és közepesen keskeny. A hát lejtését törés nélkül követi, vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

 

Lábak: 

Rövidek, közepesen tág állásúak. A combok félig takartak, a csüd és az ujjak tollatlanok, élénkvörösek. A karmok színe a csőrével egyező.

 

Szín és rajz változatok: 

Tollazat feszesen tömött, a testre simuló. A színek kiegyenlítetten teltek, lakk színek esetében ragyogók.

Elismert egyszínűek: fehérben, feketében, vörösben, sárgában, kékderes, fekete szalagos kék, kék fakó barna szárny szalaggal, valamint kovácsolt kékben.

Örvösök: meggy piros színnel, derékig babozottan.

Hátasok: fehér fejű szarkarajzosak, fejtetőn koronacseppel, amely aránylag kerek, átmérője 10-15 mm. Feketében, vörösben, sárgában és ezüstben. A fél kékek, hátasok színes rajzmezői derékig feketék, viszont farkuk a fedővel és a támasztóval együtt kék. Vannak ezen túl fehérfarkú vörös hátasok is.

 

Súlyos hibák: 

Keskeny, erősen emelt mell, hosszú fej, keskeny vagy pirkadt szemgyűrű, vérerezett írisz, szabálytalan (magasan vagy túl mélyen tűzött, elálló) fésű, a tollazat egyenlőtlen pigmentáltsága. Földig érő csüngős szárny, tollforgók hiánya, rövid vastag nyak, hosszú lábak. Színeseknél idegen – más színű – tollazat. Fehérek, sárgák, vörös és a sárga-vöröshátasok jelzett csőre. A hátasoknál az előírt rajzolattól való eltérés.

 

Enyhe hibák:  

Rajzhatárok kisebb eltérései, enyhén csüngő szárnyak, kissé szemcsézett vagy enyhén vérerezett írisz. Bárdos szárny.

 

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának a sorrendje: Összbenyomás, fej, szem, szemgyűrű, alak, test, felépítés, rajz, szín.

 

Röpkövetelmény 3 óra 30perc hosszidő.

Gyűrű méret: 7 mm.

 

 

Makó, 2009. 10. 23   

Makói Magasszálló Keringő Fajtaklub Vezetősége